John Craig Freeman, ORATORS, ROSTRUMS, AND PROPADANGA STANDS

John Craig Freeman, ORATORS, ROSTRUMS, AND PROPADANGA STANDS

Visible at Nikolaj Plads outside Nikolaj, Copenhagen Contemporary Art Center

1. Download QR-scanner, scan the QR-code with your smartphone and follow the instructions

2. Download Layar app and search for Orators

Website

Mere om værket:

John Craig Freeman (Manifest.AR), Oratorer, podier og propagandastande, 2012

Oratorer, podier og propagandastande af John Craig Freeman er et augmented reality-projekt baseret på værker af den russiske konstruktivist Gustav Gustavovich Klucis. Det virtuelle værk, som kan opleves på pladsen foran Nikolaj Kunsthal, tager afsæt i Klucis’ design af særlige propagandastande fra 1922 og indeholder video- og lydklip, som omhandler nutidige politiske masseopstande.

Klucis var en af pionererne inden for den russiske konstruktivismes avantgarde i begyndelsen af den 20. århundrede. På trods af sin loyalitet over for det kommunistiske parti blev Klucis i 1938 anholdt og henrettet i Moskva efter øget pres fra Stalins diktatur om at anvende kunst til statslig propaganda.

Hver af de virtuelle propagandastande, som Freeman har konstrueret, viser en sort-hvid animation: Tank-manden nær Tiananmen Pladsen i Beijing i 1989; mordet på Neda Agha-Soltan under de iranske valgprotester i 2009; scener fra Tahrir-pladsen i Kairo under Det Arabiske Forår i 2011; Occupy Wall Street i 2011 samt gadekampene mellem politi og demonstranter på Nørrebro 18. maj 1993 efter folkeafstemningen om Edinburgh-aftalen.

I en klassisk montage krydsklippes disse aktuelle begivenheder med klip fra den berømte massakrescene i Sergei Eisensteins filmklassiker Panserkrydseren Potemkin fra Klucis’ egen samtid. Når de virtuelle objekter berøres, afspilles lyden fra opstanden. Propagandastandene knytter således fortidens politiske idealisme til aktuelle teknologier og problematikker i en nytænkning af det offentlige rum foran kunsthallen.