Dias & Riedweg - uge for uge

Nikolaj Kunsthal præsenterer hermed verdenspremieren på Cold Stories, Dias & Riedwegs seneste videoinstallation, som er produceret i samarbejede med Nikolaj Kunsthal i år.

Værket kaster et nyt og kritisk blik på sider af vores nyere politiske historie gennem videoklip indsamlet fra offentligt tilgængelige web-arkiver.

I et kulørt kludetæppe af uddrag fra reklamer, tegnefilm, soap operas, sange og journalistiske dokumenter fra 1960’erne og 1970’erne fremmaner kunstnerne den ikonografi, der kendetegner Koldkrigsperiodens politiske og kommercielle propaganda. Den ophedede retorik fører tankerne videre til vores egen tid med dens globale opvarmning og politiske og økonomiske brændpunkter.

Sammen med de mange dokumentariske billeder, som optræder i sæbebobler, der bliver større og større for derpå at briste, finder man fire rejsekufferter med hver sin marionetdukke. Dukkerne forestiller ikoniske figurer fra vores nyere politiske historie - Che Guevara, Mao Zedong, John F. Kennedy og Nikita Khrusjtjov - hvis udvalgte taler er blevet undermineret af kunstnernes legende kakofoniske kompositioner og nu fremtræder som vanvittige, gentagne politiske mantraer.

Blandingen af internationale historiske fakta, reklamer fra den tiltagende forbrugerkultur og den eksplosivt voksende tv-æstetik fra disse år er blevet valgt af kunstnerne baseret på deres egne løsrevne barndomserindringer foran tv’et i 1960’erne og 1970’erne.

Når disse erindringer præsenteres i sæbebobler og fremføres af marionetdukker, antyder kunstnerne samtidig for os, hvor kortvarig og fragmenteret, på én og samme tid manipuleret og manipulerende, de fakta var, som skabte vores historie, og vedbliver at være.

Se et preview på Cold Stories forneden.

Hver uge sommeren over sætter vi fokus på et af kunstværkerne i den anmelderroste udstilling Dias & Riedweg: Possible Archives. Udstillingen kan ses frem til d. 18. august 2013.  

 page6image34720