Fra kirke til kunsthal

NIKOLAJ KIRKES BEGYNDELSE

Nikolaj kirke stammer helt tilbage fra 1200'tallet. Den var den tredje kirke der blev bygget i København, og blev opkaldt efter de søfarernes helgen Sct. Nicolai. Sømænd kom til kirken, inden de skulle ud på de lange rejser på havet.

I tiden omkring reformationen i Danmark ansatte man i Nikolaj kirke i 1529 en præst ved navn Hans Tausen. Han var stor fortaler for den Lutherske reformation, og Nikolaj kirke blev derfor omdrejningspunktet for reformationen i København.

NIKOLAJ TÅRN

Nikolaj kirke havde ikke noget tårn dengang den blev bygget. Tårnet kom først omkring år 1600.

På det tidspunkt var Nikolaj kirke også blevet en kirke for borgerskabet i København. Det nye spir fik desværre ikke lov til at stå lœnge. I 1628 under en vinterstorm faldt spiret til jorden. Nikolaj kirke stod herefter uden spir helt indtil 1669.

1795 : BRANDEN

København var i denne tid ofte hærget af voldsomme brande. Bygningerne stod tœt, og brande spredte sig hurtigt fra hus til hus.

En enorm brand opslugte i 1795 1/4 af byen, og varede i tre dage. Branden ødelagde også Nikolaj kirke, hvis spir for anden gang styrtede til jorden, og borede sig ned i jorden lige ved siden af kirkeskibet.

Staten havde ikke penge til at genopbygge Nikolaj kirke. Det eneste der nu stod tilbage var en ruin, og selve tårnet

EFTER ØDELŒGGELSEN

I årene efter blev tårnet brugt som udkigspost af vægtere. Deres job var at holde udkig efter ildebrand i byen, og hvis de så en fra tårnet, skulle de holde en lanterne ud i strakt arm i retning af stedet hvor branden var.

1838: Danmarks mest kendte skulptør og national helt Bertel Thorvaldsen vender hjem til København efter 40 år i Rom. Fra Nikolaj tårn flagede man som tegn til københavnere om, at de skulle gå til toldboden og tage imod ham.

Rundt om tårnet åbnede der slagterboder, og pladsen blev med årene forvandlet til et kvœgtorv, også kaldet "Maven".

Tårnet fik sidst i 1800'tallet en tidskugle, som faldt ned præcist kl. 13 hver dag.

GENOPBYGGELSEN

I start 1900'tallet besluttede bryggeren Carl Jacobsen at betale for et nyt tårn på Nikolaj kirke. Få år senere blev resten af kirkebygningen genopbygget med økonomisk støtte fra departementschef P.N. Rentzmann.

Rentzmann så gerne at Nikolaj blev åbnet som en kirke igen, men borgmesteren besluttede, at den nye bygning skulle huse Københavns nye Hovedbibliotek.

I årene efter havde Nikolaj funktion som bla. Bibliotek og orlogsmuseum.

Fra 1981 fungerede den som udstillingsbygning for Københavns Kommune, og i 2011 skiftede navn til Nikolaj Kunsthal.