Gil & Moti: Available for You

April-maj 2008

Over en periode på to måneder udviklede den israelske kunstnerduo Gil & Moti med stor generøsitet og humor deres projekt Available for You. Med udgangspunkt i kunstnernes nationale baggrund og krisen i Mellemøsten var projektet en symbolsk – og samtidig meget praktisk - forsoningsgestus over for alle med arabisk baggrund.

Gennem et CPH AIR-residency boede de hollandsk baserede kunstnere i byen og søgte i den periode kontakt med herboende med arabisk baggrund. Midlet var dels performances på Nørrebro, hvor de uddelte brødskiver med forsoningsord som ”give”, ”accept” eller ”love”  skrevet med den fælles mellemøstlige spise humus, samt uddeling af flyers med kunstnernes telefonnummer, hvortil alle med en arabisk baggrund kunne ringe og bede om hjælp til en praktisk opgave som madlavning, babysitting, havearbejde etc. Den eneste modydelse var, at kunstnerne måtte foto- og videodokumentere processen.

Kunstnerne fyldte varer op for en grønthandler, hjalp en tæppehandler med at rydde op i kælderen, lavede mad til en familie og hjalp med at sætte en lejlighed i stand, alle projekter og samarbejder som i løbet af de to måneder blev dokumenteret i Nikolajs tårnrum som en munter kakofoni af kulturmøder.

I forbindelse med  Available For You indgik Nikolaj Kunsthal et samarbejde med VerdensKulturCentret på Nørrebro, der var en aktiv del af projektet. I de sidste to uger af forløbet rykkede Gil & Moti teltpælene op og forlod Nikolaj Kunsthal for at slå sig ned i VerdensKulturCentret og være yderligere synlige i det arabiske netværk på Nørrebro. I løbet af projektets to måneder dannede VerdensKulturCentret desuden ramme om en række aktiviteter foranlediget af Gil & Moti.

Projektet er senere dokumenteret i bogen Available for You, der ud over den  københavnske version også rummer materiale om gennemførelsen af Available for You i Rotterdam året efter.

I 2011 afholdt Nikolaj Kunsthal en stor udstilling af Gil & Motis værker med titlen Totally Devoted to You. Læs mere om udstillingen.