Fokus 2013
Videokunst-festival

7. februar 2013 til 3. marts 2013

3D-dekadence, Documenta-storværk, YouTube-wunderkammer, video screening med grime-dronning, open call og meget mere…..

Åbning torsdag d. 7. februar kl. 17- 22

FOKUS 2013 er den tredje festival for videokunst i Nikolaj Kunsthal, og FOKUS har efterhånden etableret sig som en markant platform for videokunsten med et fyldigt program bestående af værker fra ind- og udland, talks, performances og VJ- arrangementer. Årets program er prioriteret anderledes end de foregående, idet der i år sættes fokus på større og rumligt-installerede solopræsentationer. Programmet lægger op til fordybelse, men giver også mulighed for mere hurtige nedslag. Har man eksempelvis seks timer, kan man opleve Ulrike Ottingers mesterværk Südostpassage fra Documenta 11 – og har man bare seks minutter, kan man nå Marco Brambillas spektakulære 3D-inferno og et par videoer fra YouTube-wunderkammeret.

FOKUS giver i år en særlig plads til danmarkspremierer af nogle af den danske kunstscenes toneangivende videokunstnere – heriblandt Johanna Domke, Søren Thilo Funder, Pia Rönicke og Tina Enghoff i samarbejde med en gruppe unge fra kvarteret omkring Folehaven.

En anden af festivalens helt store markører er den legendariske tyske filmkunstner Ulrike Ottinger, der har deltaget på filmfestivaler og udstillet på museer over det meste af verden. FOKUS præsenterer fire af Ottingers store værker, der spænder fra Freak Orlando (1981) til kunstnerens nyeste produktion Unter Schnee. Se eller gense blandt andet det centrale værk Südostpassage fra Documenta 11. Ulrike Ottinger vil afholde artist talk på FOKUS lørdag d. 2. marts.

Udover de større solopræsentationer vises det overvældende sansebombardement Civilization (2011)  af den italienske kunstner Marco Brambilla, der har vakt opsigt verden over. Værket er i 3D og er en fortættet sammenklipning af 400 Hollywoodfilm.

Og sidst men ikke mindst byder FOKUS også på successen fra de to tidligere festivaler: open call. Her har både etablerede kunstnere og nye spirende talenter indsendt videoværker til festivalens program. En jury bestående af et tværfagligt dommerpanel har bedømt videoerne og udvalgt ti videoværker, som præsenteres på festivalens åbningsaften, hvor tre kåres som vindere og præmieres. Juryen består af den svenske videokunstner Miriam Bäckström, CPH:DOX-direktør Tine Fischer og gallerist Martin Asbæk samt Elisabeth Delin Hansen og Andreas Brøgger (hhv. leder af og kurator i Nikolaj Kunsthal). Læs mere om FOKUS 2013 open call, de nominerede og vinderne.

Sideløbende med videoprogrammerne vil en række events finde sted. Heriblandt kan nævnes talk og video screening med Danmarks grime-dronning Lucy Love, hvis egen æstetik blander kunst, video og musik. Lucy Love er en ud af tre profiler, der giver indhold til FOKUS-fredagsbar, hvor musikken og videokunsten krydser klinger – her kan man også opleve musiker Gry Bagøin og videokunstner Rikke Benborg skabe et finurligt og poetisk univers. 

 

FOKUS 2013 videoprogrammer

Ny dansk videokunst: Med premiereværker af Johanna Domke, Tina Enghoff, Søren Thilo Funder, Lærke Lauta og Pia Rönicke samt et nyt værk af Sonja Lillebæk.

Ulrike Ottinger: Fire store værker af den legendariske tyske filmkunstner inkl. Südostpassage fra Documenta 11.

Marco Brambilla: Overdådigt hypet 3D-værk klippet sammen af mere end 400 Hollywoodfilm.

Open call: De ti udvalgte værker fra årets open call. Samtlige indsendte videoer kan ses på jukebokse ved siden af de udvalgte værker. Se trailers på de ti nominerede videoværker.

Auguste Orts: Det belgiske videoproduktionskollektiv Auguste Orts har lavet et særligt program til FOKUS med titlen: ”I’ve Been Here Before, But Not Really”.

Sidste år er længe siden: En samling af nye værker fra Det Kgl. Danske Kunstakademis tidligere elever, der viste deres afgangsudstilling i Nikolaj Kunsthal i enten 2011 eller 2012.  

Playtime: Nikolaj Kunsthal har fundet et særligt videoudvalg for børn, der understreger videoformatets visuelle, narrative og humoristiske umiddelbarhed.

YouTube-wunderkammer: Udvalgte kuriøse sekvenser, udpeget af blandt andet forfatteren Kaspar Colling Nielsen, videokunstneren Rikke Benborg og instruktør Michael Noer, er sat op på en række små skærme.

FOKUS City: Igen i år kan FOKUS videokunstfestival 2013 opleves på udvalgte steder i København, bl.a. i Grand Teateret, Din Nye Ven og på Kulturanstalten på Vesterbro. Her vises de ti finaleværker fra FOKUS open call under festivalperioden.

 

LINK TIL GOETHE INSTITUTTETS ARTIKLER OM VIDEOKUNST

Ny dansk videokunst - et udvalg

Ulrike Ottinger