Larissa Sansour:
In the Future They Ate from the Finest Porcelain

15. september 2016 til 18. december 2016

Nikolaj Kunsthal viser fra 15. september 2016 nye værker af den internationalt anerkendte kunstner Larissa Sansour (DK/PS). Hun undersøger i et nyt og blændende science fiction-filmværk arkæologien og historien som våben i den globale strid om territorier.

In the Future They Ate from the Finest Porcelain er et 29 minutter langt filmværk om en post-apokalyptisk verden. En hætteklædt figur planter på sit folks vegne fabrikerede arkæologiske beviser i jorden for at underbygge folkets fremtidige krav på ejerskab over området. Udstillingen rummer desuden skulpturer, fotografier og en installation med et samlebånd, hvor porcelænsplatter udsmykket med det palæstinensiske keffiyeh-mønster bringes frem.

Filmværket In the Future They Ate from the Finest Porcelain havde premiere på filmfestivalen i Berlin i år, og Sansours nye værker har netop været vist i London sommeren over sammen med filmen. 

Et af de værker, der præsenteres på udstillingen, er Archaeology in Absentia – en række kunstgenstande udformet så de minder om lige dele bomber og kostbare Fabergé-æg. Hver indeholder de en metalskive, hvor kunstneren har fået indgraveret koordinaterne til lokaliteter på Vestbredden, hvor hun har nedgravet porcelæn ved en performance tidligere i år. Aktionen kan opfattes som en omvendt arkæologi – her nedsættes genstande i jorden for i fremtiden at komme til syne som arkæologiske fund.

Sansour undersøger den rolle, som arkæologien og de museale samlinger kan spille i etableringen og hævdelsen af en national historie og identitet, som fx. i striden mellem Israel og Palæstina.

“Jeg er glad for, at det netop er projektet In the Future They Ate from the Finest Porcelain, der nu vises. De fysiske og historiske rammer i Nikolaj Kunsthal, der ligger i en tidligere kirke, sætter værkernes fokus på mytologi, historieskrivning, bibelske referencer og arkæologi i et nyt og udfordrende perspektiv,” fortæller Larissa Sansour.

Mere om kunstneren Larissa Sansour:

Larissa Sansour (f. 1973) er født i ØstJerusalem og nu bosat i London. Hun arbejder både med video, fotografi, skulptur og installation ,og har på det seneste eksperimenteret med science fiction og tegneserie i krydsfeltet mellem fiktion og fakta, det personlige og det politiske. Sansour har udstillet på bl.a. Tate Modern i London, Centre Pompidou i Paris og Louisiana Museum for Moderne Kunst i Humlebæk. Hun har desuden deltaget på bl.a. biennalerne i Liverpool, Istanbul, Busan og aktuelt i Yinchuan, Kina. Nikolaj Kunsthal har tidligere vist værker af Sansour, men dette er hendes første større præsentation. 

Udstillingen åbner d. 14. september, hvor Larissa Sansour vil være til stede og fortælle om udstillingens værker. Udstillingen er åbent for publikum fra 15. september til 18. december 2016.

Udstillingens værker:

1.         In the Future They Ate from the Finest Porcelain, film, 29 min., Larissa Sansour/Søren Lind, 2016

2.         Revisionist Production Line, installation, stål, gummi, porcelæn, 360x85x40cm, Larissa Sansour, 2016

3.         In the Future They Ate from the Finest Porcelain 2, C-print, 75x150cm, Larissa Sansour, 2014

4.         In the Future They Ate from the Finest Porcelain 3, C-print, 75x150cm, Larissa Sansour, 2014

5.         Archaeology in Absentia, skulpturer, bronze, hver 20cm, Larissa Sansour, 2016