Michael H. Kierkegaard:
REQUIEM

9. april 2005 til 29. maj 2005

Michael H. Kierkegaard: REQUIEM

9. april - 29. maj 2005

 

 

Med udgangspunkt i menneskerettighederne havde den danske billedkunstner Michael H. Kirkegaard skabt en omfattende udstilling, REQUIEMREQUIEM var én stor skulpturel installation, bestående af lyd, foto, computer, tekst, og internet – skabt med henblik på Øvre Galleri iKunsthallen Nikolaj

Michael H. Kirkegaard inviterede publikum til at være en del af installationen, der tematiserede menneskerettighedernes berettigelse. Som baggrund for den visuelle opbygning af installationen lå  den opbygning med orkester, dirigent, solister og kor, der kræves for at opføre Verdis Requiem. 

Gennem et system af virkelighedslag, der tematiserede nærhed og fravær, fungerede installationen først, når beskueren interagerede i rummet, og bevidstheden om såvel menneskerettighedserklæringen som Verdis Requiem opstod. For ligesom menneskerettighederne kan synes langt væk fra vores hverdag, var Verdis Requiem ikke rigtig til stede i rummet. Musikken lød – men kun som en skygge af sig selv. Koret var til stede, men alligevel ikke… Musikerne var fraværende og kun repræsenterede af fotografier af deres tøj og sko, ligesom koret bestod af videostills af antikke hoveder fra det romerske imperium. 

Partituret befandt sig på en skærm, der repræsenterede dirigentpulten. Siderne vendte sig i realtid, så man i princippet kunne følge stykket, men det var ikke den velkendte musik, man hørte. Selve tonerne var digitaliseret og elektronisk bearbejdet, og det var kun en ejendommelig form for struktur, der var tilbage. 

Som en alternativt libretto for koret blev Menneskerettighedserklæringen læst op af 16 internationale personligheder på 16 forskellige sprog. En liste af personligheder Michael H. Kirkegaard, med erklæringen for menneskerettigheder i tankerne, havde sammensat til sit alternative kor for Verdis Requiem. 

Michael H. Kirkegaard skabte et kunstnerisk rum for refleksion. REQUIEM pointerede et etisk og politisk budskab og pegede på den udbredte negligering af FN's Menneskerettighedserklæring. Michael H. Kirkegaard pegede på en reaktualisering og opfordrede os alle til, ikke blot at kende til eksistensen af Menneskerettighedserklæringen, men endnu mere til selve indholdet. Udstillingen indeholdt et poetisk, politisk og etisk budskab, som understregede, at samtidskunsten skaber rum til kritisk stillingtagen til den virkelighed, vi alle befinder os i. 

Navne på deltagere i det alternative kor: KIRSTEN DEHLHOLM, kunstnerisk leder af Hotel Pro Forma (dansk). THORSTEN SADOWSKY, museumsinspektør Kunsthallen Brandts Klædefabrik (tysk). COLONEL, fransk kunstner bosat i Danmark (fransk). AIDA SHUMA, kvindelig studerende i politisk videnskab fra Syddansk Universitet (arabisk). JUN FENG, kinesisk eksilforfatter bosat i Odense, modtager af Tucholskyprisen fra Svenske Pen (kinesisk). SARKIS, tyrkisk billedkunstner bosat i Paris (tyrkisk). JOSÉ MANTERO, spansk katolsk præst frataget sit embede på grund af homoseksualitet (latin). HASHLI S. HASHIL, er tidligere Amnesty-samvittighedsfange fra Zanzibar. I dag dansk statsborger, forfatter og arbejder i Det Danske Center for Menneskerettigheder i København (swahili). JOHN PILGER, australsk journalist, fotograf, og krigsreporter (engelsk). CARLA DEL PONTE, chefanklager for krigsforbryderdomstolen i Haag ITCV, i sagen mod Milosevic (italiensk). SHASTRI RAMACHANDARAN, indisk journalist, redaktør på The Tribune, Chandigarh, Indien (hindi). DAR NADLER, kvindelig studerende i politisk videnskab. Medlem af Jødisk-Arabisk Fredscenter der har modtaget UNESCO Prize for Peace Education 2001 (hebræisk). JUAN E. GARCÉS, chefadvokat i den spanske sag mod Augusto Pinochet (spansk). ANNA POLITKOVSKAYA, russisk journalist og forfatter. Reporter på avisen Novaya Gazeta, Moskva (russisk). HARUHIRO FUKUI, præsident for Hiroshima Peace Institute ved Hiroshima City Universitet (japansk). LEONARDO BOFF, brasiliansk befrielsesteolog, emeritus professor i etik, filosofi, religion og økologi ved State University of Rio de Janeiro (portugisisk). 

Michael H. Kirkegaard (f. 1953 og bosiddende i Spanien) har tidligere udstillet bl.a projekt Exile - 5 point Zone på Museet for Samtidskunst i Roskilde.  

Desuden tak til: Henning Andresen: computer animation og internet programmering Bo Terp og Sonny: teknisk assistance 

Se i øvrigt www.michaelkirkegaard.dk