Roger Ballen:
Retrospektiv

27. august 2013 til 3. november 2013

Den amerikanske fotograf Roger Ballen (f. 1950) har boet i Sydafrika i mere end 30 år, hvorfra han har produceret størstedelen af sine hovedværker. Hans gennemtrængende fotografiske blik og suveræne registrering af mennesker på kanten af samfundet som i serierne Platteland: Images from Rural South Africa (1994) og Outland (2001) har placeret Roger Ballen i kunstfotografernes absolutte verdenselite.

Hvem kender ikke de angstprovokerende og fascinerende tvillinger Dresie og Casie?

Hans udgangspunkt er en Magnuminspireret fotojournalistisk tilgang. Over årene har han gradvist udviklet sin egen, mere subjektive praksis, hvor han forsøger at komme de personer, han skildrer, et skridt nærmere end det klassiske dokumentarfotografi.

De senere år er Roger Ballens interesse for den indre verden intensiveret i en praksis, han selv kalder dokumentar-fiktion. I hans nyere fotoserier transformeres den menneskelige skikkelse ind i fiktive drømme og mareridtsagtige billeder. Kroppene danner maleriske, fascinerende og foruroligende universer i en næsten hallucinerende billedverden, og i hans serie Asylum of the Birds (2012) opløses billedernes ydre univers næsten helt i en imaginær verden, en spejling af sindets vildtvoksende visioner.

Denne bevægelse fra det ydre til det indre demonstreres i udstillingen, som dels kommer til at bestå af fotografier fra Ballens klassiske og berømte dokumentarperiode, fra Platteland, Outland og Shadow Chamber, dels af nyere værker fra Boarding House og kunstnerens seneste serie Asylum of the Birds. Tilsammen vil udstillingen vise omkring 180 værker af Roger Ballen.

Udstillingen viser desuden to videoværker, bl.a. musikvideoen 'I Fink U Freeky', som Ballen har skabt i samarbejde med den sydafrikanske, zef-electro-duo Die Antwoord, samt en installation af Roger Ballen skabt specifikt til Nikolaj Kunsthal. 

Se mere på rogerballen.com