Helmut Newton og Alice Springs:
Us and Them

15. august 1998 til 18. oktober 1998

Helmut Newton og Alice Springs: Us and Them

15. august - 18. oktober 1998

 

 

Helmut Newton er måske mest kendt for hans markante fotografier fra modeverdenen, men hans fotografier har på mange fronter været stilskabende indenfor det fotografiske område overhovedet. På udstillingen Us and Them præsenteredes Newtons side om side med hustruen Alice Springs fotografier. Blandt udstillingens 160 fotografier fandtes portrætter af deres fælles bekendte, selvportrætter, og fotografier fra deres professionelle og fra deres private liv. 

Udstillingen var ledsaget af et katalog, som viste udstillingens billeder.
 Kataloget er udgivet af forlaget SCALO i Zurich. 

Navnet Helmut Newton forbinder de fleste med fotografier fra fx 'A World without Men', 'Big Nudes' og 'Naked and Dressed in Hollywood' som tre af fotografens bøger/udstillinger hedder. Helmut Newtons billedverden er da også præget af det, der er blevet kaldt dekadent erotik, hvor de sado-masochistiske og voyeuristiske understrømme har givet ham tilnavnet "King of Kink". 

Helmut Newton er ikke desto mindre en af sin generations største stilskabende fotografer og hans letgenkendelige billeder, gennemførte i både komposition og belysning og altid med en pointe eller en historie, øver også i dag indflydelse på unge fotografer. 

Men hvordan forholder det sig med privatpersonen Helmut Newton, en mand der passioneret gennem hele sit liv har fotograferet ikke bare de kendte iscenesatte motiver eller portrætter af personer fra fortrinsvis film- og modeverdenen, men også alt, der overhovedet har berørt ham som privatperson? Er der en forbindelse mellem den officielle og den private Helmut Newton? 

Svaret - eller svarene – kunne man måske have fundet i denne 160 billeders store udstilling. For første gang blev de to fotografer, Helmut Newton (født 1920) og hans hustru siden 1948 Alice Springs (pseudonym for June Newton, født 1923), sat over for hinanden. 

De mødtes i 1947 i Australien. Hertil var Helmut Newton ankommet (via Singapore) fra sin fødeby Berlin, som måtte forlades 1938. I 1957 rejste de til Paris, hvorfra Helmut Newton skabte sig en karriere som fotograf ved blandt andet 'Vogue'. Et hjerteanfald i 1971 blev et vendepunkt for ham i den karriere, og herefter koncentrerede han sig om opgaver, han selv stillede, opgaver der kan udvide hans billedsprog. På samme tidspunkt begyndte Alice Springs at fotografere professionelt. Hun fik tre timers undervisning af Helmut Newton, resten måtte hun selv klare, som hun udtrykker det. 

Udstillingen bestod af Helmut Newtons selvportrætter og portrætter af Alice Springs, hvor Alice Springs tilsvarende viste selvportrætter og portrætter af Helmut Newton. Desuden rummede udstillingen portrætter af personer, der er blevet portrætteret af både Helmut Newton og Alice Springs. 

Udstillingen var arrangeret af Jens Henrik Sandberg i samarbejde med Helmut Newton og Alice Springs.