Fernisering: Museet er lukket – en udstilling om Knud Pedersen

Nikolaj Kunsthal er stolte af at kunne byde velkommen til åbningen af udstillingen "Museet for Samtidskunst - en udstilling om Knud Pedersen". Det er fortællingen om en alsidig og produktiv kunstner, projektmager, forfatter, modstandsmand og udstillingsarrangør. 

MUSEET ER LUKKET er en retrospektiv udstilling uden værker. Udstillingens titel er inspireret af, at Knud Pedersen i 1967 foregav at skabe et efterspurgt kunstmuseum i København under navnet Københavns Museum for Moderne Kunst. Til trods for at museet aldrig fik lov til at åbne af Københavns Kommune, der nedlagde forbud, rejste Knud Pedersen siden rundt i verden som direktør for foretagendet. Ideen om et museum blev til selve værket. Museet er lukket, men i udstillingen interviewes i stedet en række personer om Knud Pedersens mangeårige arbejde med forskellige ideer og projekter. Det er en biografisk, mangfoldig fortælling om en besværlig person, som spænder ben for sig selv, som er drevet af ideen frem for målet, og som var forud for sin tid med at udfordre og udvide forståelsen af kunstbegrebet, kunstinstitutionen og kunstneren. På den måde bliver udstillingen også en undersøgelse af, hvad det ville sige for en kunstner som Knud Pedersen kontinuerligt at modarbejde den kommercielle kunst og fastlåste konventioner om, hvad kunsten kan være og for hvem, samt politiske og kulturelle institutioner som han oplevede som visionsløse.

Til åbningen vil der være performance med Nikolaj Zeuthen, Lone Hørslev og Hanne Højgaard Viemose, der alle tre er inviteret til at forholde sig til Knud Pedersens iderige forfatterskab.

Interviewene er udarbejdet i samarbejde med forfatter og journalist Oliver Stilling og deltagerne er: Tom Ahlberg, tidligere skole- og kulturborgmester i København; Eric Andersen, kunstner; Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst; Pelle Brage-Andersen, kunstner og medlem af kunstnergruppen Parfyme; Jacob Fabricius, kunstfaglig leder af Aarhus Kunsthal; Elisabeth Delin Hansen, tidligere direktør i Nikolaj Kunsthal; Jon Hendricks, forsker og kurator for Gilbert & Lila Silverman Fluxus Collection, MoMA; Carsten Hoff, arkitekt; Kirsten Justesen, kunstner; Bengt av Klintberg, etnolog, forfatter og kunstner; Yvonne Krogh, psykolog og trofast låner i Kunstbiblioteket; Peter Laugesen, forfatter og digter; Peter Alexander van der Meijden, forsker; Carina Randløv, filminstruktør; Bodil Riskær, hustru/enke og daglig leder i Kunstbiblioteket; Mette Stegelmann, daglig leder i Kunstbiblioteket; Kim Vilfort, tidligere fodboldspiller; Nikolaj Zeuthen, digter og forfatter.

 

Kort bio: 

Knud Pedersen (1925-2014) var med til at grundlægge modstandsgruppen Churchill-klubben og sad fængslet to år i Statsfængslet i Nyborg under Anden Verdenskrig. I slutningen af 1950’erne og begyndelsen af 1960’erne blev han en del af den internationale bevægelse Fluxus og var med til at give den et stærkt tilhørsforhold til Danmark i kraft af sit engagement i scenen omkring Nikolaj Kirke. (Før stedet blev en kunsthal). Derudover medvirkede han selv på flere vigtige udstillinger i udlandet med værker som Fodbold med to bolde på FLUXSHOE på Museum of Modern Art i Oxford i 1973 og 9 sekunder skrig, 13. årlige festival for International Avantgarde i World Trade Center i New York i 1977. Han fik ideen til Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft, udgav et hav af bøger og tekster og var i øvrigt far til finansmanden Klaus Riskær Pedersen. 

 

 

Udstillingen er realiseret med støtte fra:

 

Mediepartner: