Tilbage til fremtiden - en samtale om den retrospektive udstilling

Tilbage til fremtiden - en samtale om den retrospektive udstilling som format

Den retrospektive udstilling er et meget anvendt udstillingsformat, som dog sjældent diskuteres. Hvilke særlige greb og tanker ligger bag brugen af formatet? Og hvordan kan man som kurator forholde sig til det, når man arbejder med en afdød kunstner og et historisk materiale?

I samtalen deltager kuratorerne Andrea Rygg Karberg, Johanne Løgstrup og Vibeke Petersen. Med kunstkritiker Pernille Albrethsen bag rattet som moderator føres samtalen ind på, hvordan arbejdet med den retrospektive udstilling altid er et bestemt udvalgt blik på fortiden, men med håbet om at ændre fremtiden.

Andrea Rygg Karberg, museumsinspektør på ARKEN og mag.art., har kurateret den retrospektive udstilling "Gerda Wegener", 7. november 2015 – 16. maj 2016, ARKEN Museum for Moderne Kunst.

Johanne Løgstrup, kurator i Nikolaj Kunsthal og cand.mag., har kurateret udstillingen "Museet er lukket – en udstilling om Knud Pedersen", 10. december 2015 – 24. januar 2016, Nikolaj Kunsthal.

Vibeke Petersen, seniorforsker, kurator og mag.art, har kurateret den retrospektive udstilling "Aagaard Andersen i brug" med kunstner, designer og arkitekt Gunnar Aagaard Andersen, 17. august – 6. oktober 2013, Den Frie Udstillingsbygning.

Pernille Albrethsen, kunstkritiker og København-redaktør af det nordiske online-tidsskrift Kunstkritikk, hvortil hun fornyeligt har anmeldt en retrospektiv udstilling af Dominique Gonzalez-Foerster på Pompidou.