Konstruktur af YOKE

Download pressemeddelelse: 
Pressebilleder: 

Pressemeddelelse 29. august

Igennem et hul i væggen bevæger man sig ind i kunstneren HuskMitNavns farverige fortolkning af verden i den nye store familieudstilling TEGN, som vil kunne opleves i Nikolaj Kunsthal fra d. 29. august til 6. januar 2019.

TEGN er den hidtil største samlede præsentation af værker af den danske kunstner HuskMitNavn, og det bliver en sanselig, humoristisk og interagerende udstilling for hele familien. Udstillingen er skabt til Nikolaj Kunsthal, så det bliver på alle måder en unik og tankevækkende oplevelse, da det nu for første gang bliver muligt at bevæge sig rundt i HuskMitNavns univers.

Nedre Galleri i Nikolaj Kunsthal præsenterer HuskMitNavns indgangsvinkel til den verden, vi er en del af til daglig. Udstillingen stiller på en legende og udforskende måde spørgsmålstegn ved vores egne vaner, grænser og samfundsregler.

I udstillingen kan besøgende opleve forskellige miljøer skabt af kunstneren, bl.a. gennem hans karakteristiske figurer der er malet i personstørrelse på vægge og søjler. Derudover vil det være muligt at se flere hundrede af HuskMitNavns humoristiske folde-tegninger, hvor et hvidt A4 ark forvandles til tredimensionelle skulpturer.

Når man besøger udstillingen, vil man også selv have mulighed for at teste sine tegnefærdigheder. Det er bl.a. muligt at male på en togvogn, eller teste sine grænser ved at forcere en bevogtet og videoovervåget afspærring for at komme ind til en samling af guldrammer, hvor besøgende selv kan skabe motiver til ’museet’. På den måde er besøgende selv med til at skabe og udvide udstillingen.

"HuskMitNavns udstilling TEGN skriver sig ind i en lang tradition for sanseudstillinger i Nikolaj Kunsthal og adskiller sig samtidig markant fra hvad vi hidtil har set. For første gang opleves det unikke kirkerum med store farverige vægmalerier fra gulv til loft, et markant billedunivers, der sætter nye standarder for hvordan rummet tages i brug af både kunstner og besøgende”. – Helene Nyborg, daglig leder af Nikolaj Kunsthal.

”Jeg glæder mig til at opleve udstillingen med Husk Mit Navn. For mig er her tale om kunst i dets mest legende og imødekommende form. Og så formår Husk Mit Navn ofte at lave kunst, der i den grad forholder sig til den verden, vi lever i med alle de udfordringer, der følger med,” siger kultur- og fritidsborgmester, Niko Grünfeld.

Ud over udstillingen med HuskMitNavn vil man kunne opleve yderligere to udstillinger i Nikolaj Kunsthal fra d. 29 august.

I Nikolaj Kunsthals Øvre Galleri kan man fra d. 29. august til d. 21. oktober opleve lysinstallationen KONSTRUKTUR.

Når man bevæger sig op ad trapperne til Øvre Galleri og ind i det mørkelagte rum, mødes man af hundredevis af smalle lyskegler, der bevæger sig langsomt hen over gulvet og skaber en tæt dis af vilkårlige landskaber. Et selvstændigt mønster af 196 lyskegler i kombination med geometriske former skaber vilkårlige brydninger og rum, der strækker sig som lange vægge fra bagest i rummet og helt ned til fortrappen i Øvre Galleri.

KONSTRUKTUR er skabt af YOKE, som en arkitektonisk skitseblok til at eksperimentere med nye rumlige strukturer af lys. YOKE er et dansk visuelt laboratorium, der arbejder med lys og digital interaktion til formidling.

”Vi glæder os meget til at en helt ny udgave af ’Konstruktur’ indtager Øvre Galleri i Nikolaj Kunsthal. Vi har arbejdet længe på at udvikle værket til de nye og betagende omgivelser.” – YOKE

WINDOWS OF LIGHT er et værk skabt af Arthur van der Zaag som en del af ”Lighting Metropolis” i samarbejde med Aalborg Universitet.

Værket vil kunne ses udefra efter mørkets frembrud fra d. 29. august til d. 24. februar og bevæger sig i grænselandet mellem lys og video. Det er centreret om et af kirkevinduerne og trappetårnet på nordsiden af Nikolaj Kunsthal.

De smukke vinduer i bygningens nordvestlige hjørne vil i værket blive brugt som medie til at skabe en form for fortælling om selve vinduet, og ikke mindst hvad der foregår bagved. Ved brug af tre lag af belysning (udefra, indefra og fra rummet bag) vil værket udfordre vores opfattelse af dybde.

”Ved brug af disse tre lag og farvet lys arbejdes der med dybden på to måder: den fysiske forskydning i lag og den betydning, brugen af farver har for menneskets opfattelse af dybde.” – Arthur van der Zaag

Udefra vil man kunne opleve det som et loop af programmeret lys og en videoprojektion med en varighed på omkring 10 min.

Arthur van der Zaag (f. 1966) er født i Amsterdam, Holland og bor og arbejder i København.