Hanne Nielsen & Birgit Johnsen
Drifting

28. marts 2014 til 25. maj 2014

De to danske videokunstnere Hanne Nielsen og Birgit Johnsen har med projektet 'Drifting' skabt en helt ny filminstallation med flere projektioner.

"Drifting" tager udgangspunkt i en virkelig hændelse, nemlig historien om en uidentificerbar mand, der i 2006 drev rundt i Skagerak på en tømmerflåde. Projektet undersøger spørgsmål omkring identitet, nationalitet og tilhørsforhold. Samtidig tager projektet også fat i mere eksistentialistiske og socio-politiske problemstillinger. I 'Drifting' blandes elementer af fiktion og dokumentar, og der stilles spørgsmål ved fortællingens gyldighed.

Hanne Nielsen og Birgit Johnsen har arbejdet sammen i 20 år og hører til pionererne indenfor dansk videoinstallation. 

Udstillingen 'Drifting' er kurateret og produceret af Fotografisk Center og vises i samarbejde med Nikolaj Kunsthal.

 

Husk i øvrigt, at det altid er muligt at bestille en eksklusiv omvisning i udstillingen. Omvisningerne varetages af kunstfagligt personale og kan tilrettelægges så de tilgodeser netop jeres ønsker og behov. Kontakt booking@nikolajkunsthal.dk for mere information.

Åbningstale ved folosof Jørgen Dehs - hent talen (åbner som pdf)

Kom med bag kulisserne og se, hvordan det så ud, da Drifting blev installeret på Nikolaj Kunsthal i denne lille film, hvor Maj Jeanne også taler med kunstnerne om deres tanker bag udstillingen.

 

Presseklip

 

Anmeldelse Politiken

“Der er virkelig smukke billeder at lade sin bevidsthed drukne i, når Nielsen og Johnsen blænder op for tømmerflådedrømme om frihed, opdagelsesrejser og magi. […] Man skal som beskuer være villig til at lade sig forføre, til ikke at få svar på sine spørgsmål og til at give sig helt og holdent hen. Men så venter der også en mental sejltur på åbent hav.”

Læs hele anmeldelsen

 

Interview i kunsten.nu

”Hvis vi skal starte med, hvad Drifting handler om, så tager den udgangspunkt i en autentisk historie fra 2006, hvor etskib finder en mand på en tømmerflåde ude midt i Skagerrak og får ham hevet op og bragt ind til Sverige. Og manden vil ikke sige, hvor han kommer fra, eller hvem han er. Det er netop det, der fangede os: det identitetsløse limbo. Myndighederne kan ikke finde ud af, hvem han er – og hvad gør man så med en person, man ikke ved hvem er eller hvor kommer fra?”

Læs hele interviewet

 

Anmeldelse Weekendavisen

”Duoen Nielsen & Johnsen har i mange år lavet videokunst, og denne vellykkede installation er en af deres mest ambitiøse. Stilen er et miks mellem en poetisk iscenesættelse af en våd og forkommen mand af asiatisk udseende, der driver af sted til havs i Skagerrak på en primitiv tømmerflåde. Han er filmet som en lille ensom prik på det store hav, eller træflådens urolige vuggen i bølgerne ses helt tæt på. (…)
Filmen handler om den internationale flygtningeproblematik, men (…) man kan vælge at nøjes med at lade sig suge ind af billederne og den mystisk usammenhængende fortælling og forsøge at sammenstykke brudstykkerne til en mere eksistentiel historie om en skæbne.”

Læs hele anmeldelsen (åbner som pdf)

 

Interview med Hanne Nielsen og Birgit Johsen

"Der blev gættet på, at han var fra Australien, Polen, England, på at han var statsløs amerikaner, at han var fra New Zealand eller østeuropæer. Vi blev enormt fascinerede af spørgsmålet om, hvad man stiller op med en mand, som man ikke kan finde ud af, hvor kommer fra. Hvad gør man, hvis man ikke kan finde ud af, hvem en person er – hvad kalder man så personen?" - Birgit Johnsen 

"Så når vi laver Drifting, så skriver vi os egentlig også ind i en allerede lang historie af fiktioner og spekulationer om, hvad der er sandheden bag manden på tømmerflåden." - Hanne Nielsen

Læs hele interviewet