Jeannette Ehlers
SAY IT LOUD!

15. marts 2014 til 31. juli 2014

Udstillingen er forlænget til 31. juli 2014.

Udstillingen ”SAY IT LOUD!” i Nikolaj Kunsthal er den første samlede præsentation af den danske kunstner Jeannette Ehlers’ videoværker og fotografier fra 2009 og frem til i dag.

I sine visuelt fascinerende og vedkommende værker om identitet og tilhørsforhold, globalisering og historisk magt udnytter Jeannette Ehlers alle videomediets registre - fra nutidige realoptagelser på de danskvestindiske øer til historisk materiale, digitale effekter og ikke mindst en meget markant lydside. "SAY IT LOUD!" udfolder sig i hele Nikolaj Kunsthals Nedre Galleri over flere forskellige videoprojektioner, skærme og rumlige elementer.

"SAY IT LOUD!" bevæger sig gennem fortid og nutid og på tværs af kontinenter. Her kæder Jeannette Ehlers en række betydningsfulde momenter i den vestlige verdens historie sammen: den danske tid som kolonimagt med slavehandel i Vestindien i det 18. og 19. århundrede, de sorte borgerrettighedsbevægelser i USA i det 20. århundrede og oprøret blandt den sorte slavebefolkning på Haiti i slutningen af 1700-tallet, som førte til løsrivelsen fra den franske kolonimagt og dannelsen af en ny, uafhængig stat. Kunstnerens egen danskvestindiske baggrund flettes elegant sammen med de større historiske tråde på udstillingen.

Jeannette Ehlers har efterhånden markeret sig som en af de absolut væsentligste samtidskunstnere inden for videokunsten både herhjemme og i stigende grad også i udlandet. 

Hun er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi og Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Hun har i de seneste år medvirket på vigtige udstillinger og konferencer som CARIBBEAN: Crossroads of the World, El Museo del Barrio, New York; BLACK EUROPE BODY POLITICS, BE.Bop 2012 og 2013; ENTER 2011 Ung Dansk samtidskunst, Kunsthallen Brandts; Subtle Whispering_Danish Video Art Festival, Total Museum of Contemporary Art, Seoul, Korea m.fl.

Premiere og performance Whip It Good

Udstillingen har premiere på et helt nyt videoværk af Jeannette Ehlers med titlen Whip It Good. Whip It Good dokumenterer kunstnerens første live performance i Berlin i 2013, som hun siden hen har genskabt i Vestindisk Pakhus i København, hvor der tidligere blev slæbt rom, sukker og kaffe ind fra De Vestindiske Øer. Vestindisk Pakhus huser i dag Den Kgl. Afstøbningssamling.

Performancen genopføres på udstillingens åbningsaften. Her reenacter Jeannette Ehlers en af de mest brutale afstraffelsesmetoder i slavetiden – piskningen – og skaber et enkelt og samtidig spændingsfyldt oprør mod fortiden. 

 

Presseklip

 

Politiken

"Nikolaj Kunsthal præsenterer vigtig udstilling om dansk slaveri. Jeannette Ehlers har skabt en grusom fortælling om dansk undertrykkelse. Ehlers’ version er meget bedre, mere poetisk og betydningsfuld, dels fordi hun arbejder helt anderledes kreativt med videomediet, dels fordi hun, som sagt, hører til på begge sider af etniciteten – og dermed arvesynden."

Læs anmeldelsen i fuld længde

 

Information

"Say It Loud! er både, hvad angår kvalitet og kvantitet, en imponerende udstilling, og der er endda kun tale om et udsnit af hendes samlede produktion. Videoværkerne veksler i skala fra små, monitorbaserede arbejder til meterstore projiceringer. Der er tale om teknisk perfektionerede værker, som umiddelbart har meget forskelligartede udtryk, men alle besidder en stor skønhed.

Det er væsentlige værker, som taler til tiden."

Læs anmeldelsen i fuld længde

 

Weekendavisen

Interview med Synne Rifbjerg:

"Hvad er det, man skylder, når man har en kolonihistorie, som vi har det, med De Vestindiske Øer?" "Det er jo ikke sådan, at der i dag går danskere rundt, som har et direkte ansvar for de overgreb, der fandt sted. Alligevel synes jeg godt, man kan tale om et ansvar, fordi der er nedlagt strukturer af racistisk karakter i de samfund, der er tidligere kolonier. Strukturer som er svære at slippe af med" 

Læs hele artiklen (åbner som pdf)

 

I do art "Med kroppen som redskab"

"Det er sjældent, at jeg har så store og omfavnende kunstoplevelser, men for tiden kommer de åbenbart med mindre mellemrum end tidligere. Jeg vidste med det samme, da jeg havde set udstillingen og Jeanettes’ performance “Whip it good”, at jeg havde lyst til, at netop hendes arbejde skulle udgøre det 5. kapitel i “Med kroppen som redskab”. Jeannette havde heldigvis lyst til at være med, så her kommer vores samtale om hendes praksis og metoder."

Læs hele artiklen

 

Arterritory "Reopening Old Wounds" 

"SAY IT LOUD! is a contemporary and personal look back. The artist’s own background is elegantly interwoven with the major historical threads. The exhibition transcends past and present and spans continents as Jeannette Ehlers links a number of significant moments in the history of the Western world: the time when Denmark was a colonial power engaged in the slave trade in the West Indies, the black civil rights movements in the US, and the rebellion among the black slave population of Haiti that paved the way for the secession from the French colonial power."

Læs hele artiklen

 

Kunsten.nu anmeldelse: Sort krop i den hvide kube

"Gallerirummets hvide kube er en elitær ramme, der ikke kommunikerer godt på en større offentligheds præmisser. Er det så et problem? Det kommer an på, om vi synes billedkunst skal rokke ved den enkelte, eller ved hele samfundet. I udstillingen Say It Loud er der ikke enkle svar. Men der er i hvert fald både skønhed og gru, menneskelighed og kunst."

Læs hele anmeldelsen

 

Ugens kunstner på kunsten.nu (uge 15)

Jeannette Ehlers er blandt de danske videokunstnere, der over de seneste år har markeret sig både i Danmark og internationalt. Hendes visuelt fascinerende og vedkommende foto- og videoværker behandler på inddragende vis globaliseringens historiske og aktuelle konsekvenser – ikke mindst i forhold til identitet og racemæssige problemstillinger. Ved hjælp af realoptagelser, digital videobehandling, animation, performance og lydmontager skaber hun på én gang suggestive og tankevækkende værker.
Jeannette Ehlers. Foto: Carsten Bundgaard.

Jeannette Ehlers. Foto: Carsten Bundgaard

Læs det fulde portræt

 

Copenhagen Culture

"I det hele taget er Say it loud en sublim udstilling, og vel nok den mest helstøbte videoværks-installation jeg har set til dato."

Læs hele anmeldelsen

 

DR P1 STEDSANS (radio feature)

Hør hele udsendelsen (56 min.)

 

DR P1 RADIOFORTÆLLINGER (radio feature)

Hør hele udsendelsen (26:28 min.)

 

Påskeguide 2014 - Kunsten.nu

Se hele guiden

 

FERNISERING MED PERFORMANCE FREDAG D. 14/3 KL. 17 - 19
Performance kl. 17.15